Ze trad er al een keer of zes op, en zo besefte ze: Beiroet is een stad waar iedereen een verkeerd beeld van heeft. En dus nam zangeres Kate Ryan voor ‘Checklist’ haar goede vriend en kok Jeroen De Pauw mee naar Libanon. En ook hij concludeerde: hier kom ik nog eens terug.

‘Gewoon in het centrum van Beiroet rondwandelen, is al een belevenis op zich. Iedereen verwacht een gevaarlijke stad, maar dat is helemaal niet zo. Zoals Jeroen het verwoordde: het is een  opvallend chique stad, met mooie auto’s en chic geklede mensen. Tegelijk zie je ook nog wel de gevolgen van de oorlog: gebombardeerde, half afgebroken gebouwen. Het vormt een vreemd contrast met al het nieuwe dat Beiroet ook te bieden heeft. Ja, er rijdt af en toe een tank voorbij, en dan schrik je wel, maar het is zeker geen stad om bang in te zijn. De mensen zijn er heel vriendelijk en respectvol.’

Drinken in Joe Pena’s

‘Ik ken geen enkel land waar mensen zo genieten van het leven.  Elke dag is het hier feest. Iets wat je niet zou verwachten in een moslimland. Ze leven hier dubbel zo hard. Na het werk duikt iedereen een bar of een restaurant in. Wij bezochten heel wat bars, zoals het hippe, moderne Zinc. Maar mijn favoriet is de wat Spaans aandoende bar Joe Pena’s, waar ze ook veel Franse muziek draaien. Veel sfeer en heel gemoedelijk. Iedereen praat er met  iedereen.’ Hnneine Bldg, Boutros Dagher Str.

Winkels vol blingbling

‘Beirut is een winkelstad. Ik kom er vooral graag in het oude gedeelte, waar je in de buurt van de Place de l’Etoile heel wat kleine winkeltjes vol schoenen en kleren en restaurantjes vindt. Heel veel glitter, dat wel, maar dat vind ik niet erg. Prima om te dragen op het podium. (lacht)’

Wijn proeven in een Chateau‘Uitstekende wijn? Je zou het niet verwachten in Beiroet en juist daarom vind ik een bezoekje aan de wijngaard Chateau Musar een echte aanrader. Het schijnt een heel bekend wijnhuis te zijn. Jeroen was er in elk geval helemaal door  gecharmeerd. Als je culinair bent aangelegd, dan is dit zeker interessant. De eerste wijngaard werd hier in 1930 aangelegd.’ www.chateaumusar.com

 

Leave a Reply