Na het huwelijksaanzoek verlooft het paar zich tijdens een sobere familieceremonie.

Hoe verloopt een traditionele huwelijksceremonie?

Alles begint met de bijeenkomst ten huize van de bruid. Haar toekomstige echtgenoot komt haar samen met zijn familie afhalen om naar de plaats te gaan van de eredienst.

De religieuze plechtigheid is traditioneel en duurt ongeveer één uur. Het koppel wisselt de trouwringen en kransen uit, sommige familieleden houden een toespraak, en er worden religieuze teksten voorgelezen, onderbroken door gezang. Er is meestal geen collecte en ook geen communie.

Na de huwelijksinzegening is het tijd om te feesten! De pasgehuwden en genodigden trekken naar de receptiezaal. In Libanon heeft de huwelijksmaaltijd heel vaak plaats in een hotel.

Cocktails, hapjes, lokale muziek, danseressen,… De erewijn zet meteen de toon voor de rest van de receptie, en de sfeer kan niet meer stuk.

Zodra de receptiegasten vertrokken zijn, is het tijd voor de maaltijd. De menu’s zijn overvloedig en de gerechten bijzonder verfijnd. Tussen het warme voorgerecht en de hoofdschotel wordt er een pauze ingelast, kwestie van het eten te laten zakken. Er is wat animatie, er worden toespraken gehouden en het bruidspaar gaat van tafel naar tafel, dat alles om de gasten te verstrooien.

Dan volgt de rest van de maaltijd, met als apotheose de bruidstaart (“pièce montée”). Nauwelijks is het laatste bolletje ijs opgelepeld of de genodigden bestormen de dansvloer. Het feest duurt nog tot in de vroege uurtjes.

Het tijdelijke huwelijk

In Libanon en in een aantal andere oosterse landen bestaat er een “tijdelijk huwelijk” waar geen schriftelijke akte aan te pas komt. Het paar hoeft niet te gaan samenwonen, en het huwelijk krijgt ook geen maatschappelijke erkenning.

Volgens de Europese logica is het huwelijk automatisch synoniem van samenwonen, huwelijksplicht en een stevige relatie. Niets van dat alles bij een tijdelijk huwelijk!

Wat is een tijdelijk huwelijk?

Een in de tijd beperkte overeenkomt waarbij man en vrouw zich kunnen verenigen zonder definitieve verbintenissen en in overeenstemming met de sharia (de islamitische wet die het religieuze, politieke, sociale en privéleven beheerst).

De “echtgenoten” tekenen geen enkel contract: alles berust op mondelinge afspraken. De vrouw geeft zich aan haar man in ruil voor een bruidsschat en voor een beperkte termijn (minstens 1 maand). Gaat de man akkoord, dan gaat het huwelijk in vanaf de betaling van de bruidsschat.

Het tijdelijke huwelijk is het enige huwelijk ter wereld dat automatisch eindigt zonder verbreking, scheiding of overlijden van de partner.

Wil het paar na afloop van het contract toch samenblijven, dan kan het officieel huwen of opnieuw een contract van bepaalde duur sluiten, met een nieuwe bruidsschat.

 

Leave a Reply