De Spaanse literatuurprijs Prins van Asturië is in Oviedo toegekend aan de Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf. De in 1949 in Beiroet geboren Franstalige schrijver werd door de jury uit 27 mededingers verkozen.

De jury oordeelde dat Maaloufs werk, dat in meer dan twintig talen is vertaald, hem „een van de beste hedendaagse schrijvers maakt die zich in de mediterrane cultuur heeft verdiept en die (die cultuur) weergeeft als een symbolische ruimte van co-existentie en van tolerantie”.

De acht verschillende prijzen van de Prins van Asturië gelden als de Spaanse Nobelprijzen. De literatuurprijs van 50.000 euro is een van die prijzen die sinds 1980 jaarlijks worden verleend.

Maalouf was journalist toen hij in 1975 uit Libanon vertrok. In 1977 vestigde hij zich in Parijs. Zijn eerste boek uit 1983 gaat over de kruistochten in de ogen van de Arabieren en baarde meteen opzien. Zijn vijfde roman, ”De rots van Tanios” werd in 1993 beloond met de belangrijkste Franse literatuurprijs, de Prix Goncourt.

 

Leave a Reply