Pierre Audi viert dit seizoen zijn 25-jarig jubileum als artistiek directeur bij De Nederlandse Opera. Audi heeft De Nederlandse Opera tot een toonaangevend en wereldwijd gerespecteerd en gewaardeerd operahuis gemaakt. Zijn artistiek beleid staat voor diversiteit, vernieuwing en kwaliteit.
Pierre Audi vestigde zijn naam met het regisseren van een Monteverdi-cyclus en werd geroemd om zijn regie van Der Ring des Nibelungen, die dit seizoen de laatste voorstellingen beleeft.

Wie is Pierre Audi?

Geboren in Beiroet (1957). Frans-Libanese opera-, toneel-, en  filmregisseur, woont nu in Amsterdam.
Zijn jeugd bracht hij door in Libanon en Parijs en hij studeerde geschiedenis in Oxford.

Een van de  meest vooraanstaande centra voor hedendaagse muziek en dans, het  “Almeida Theatre” in Londen werd in 1979 door hem opgericht.
Audi  regisseerde er verschillende theater- en operaproducties van hedendaagse  componisten en toneelschrijvers.
Pierre Audi is sinds 1988 artistiek  directeur van de Nederlandse Opera, en werkte hier samen met de beeldend  kunstenaars Jannis Kounellis, Georg Bselitz en Karel Appel.
Zijn  opera-werk varieert van heel oud tot heel nieuw en van heel populair tot  minder bekende werken.
Zijn regie en artistiek leiderschap tonen zijn  durf en vindingrijkheid.

Voor de Nederlandse Opera regisseerde hij o.a.  de Monteverdi-Cyclus, Il Ritorno d`Ulisse in Patria, Il Combattimento di  Tancredi e Clorinda, L`Incoronazione di Poppea en L`Orfeo. De opera`s  Mitridate re di Ponto, Il rè Pastore, Die Zauberflöte en La Clemenza  di Tito van Mozart, en van Wagner Der Ring des Nibelungen.
Ook  debuteerde hij aan de Bayerische Staatsoper München, het Théâtre des  Champs-Élysées in Parijs, de Suntory Hall in Japan, bij de Dresdner Musikfestspiele en in het Drottningholm Slottsteater.

In 2001 had hij  zijn debuut als film-regisseur met en verfilming van Canticles I en II (deel van V Canticles) van Benjamin  Britten.
Tevens kreeg hij in 2001 de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs voor zijn werk als opera-regisseur en artistiek leider van De Nederlandse Opera.
Maar liefst 100.000 gulden. De zeer prominente positie die De Nederlandse Opera in de operawereld heeft verworven is voor een groot deel aan hem te danken.
Bovendien heeft hij met zijn eigen werk in Nederland invloed op de hele theaterwereld. In 2003 werd de opera Alcina van Händel (in Zweden) een groot succes en werd later in 2005 in Nederland opgevoerd.

Voor zijn activiteiten bij het Almeida Theatre kreeg hij o.a. de Leslie Boosey Award en voor de ensceneringen van de werken van Shakespeare en van de Monteverdi-opera`s bij DNO ontving hij de Prijs van de Kritiek.
Van de Vrienden van de Opera ontving hij de Prix d`Amis.

Pierre Audi werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en tot Chevalier de la Légion de la Légion d`Honneur.
Sinds 2005 is hij artistiek  directeur van het Holland Festival.
Naast de regie van Zoroastre verzorgde hij de mise-en-espace bij die producties Hymne Mondiale, uitgevoerd door het Schönberg Ensemble en het programma Kurtág 80 jaar, een verzameling van werken van György Kurtág ter ere van het geboortejaar van de meester.
Daarna  Les Salons Russes, een Eur-Fuel project rondom Sjostakovitsj en de opera Lady Macbeth van Mtsensk.

 

Leave a Reply