http://www.denwevorst.nl/cache/rabih-mrou233-libanon-riding-on-a-cloud/rabih-mrou233-libanon-riding-on-a-cloud-2711-460-220-460-460-220.jpg

“Aangrijpend waargebeurd theater.” schreef NRC naar aanleiding van Riding on a cloud van de Libanese theatermaker Rabih Mroué. Deze voorstelling ging 5 maart in wereldpremiere in de Rotterdamse Schouwburg en vormt onderdeel van het theaterproject Ervaar daar hier.

Zowel NRC als de Theaterkrant gaven 4 sterren aan Rabih Mroué en zijn broer Yasser:
“Aangrijpend waargebeurd theater.” NRC Handelsblad / Herien Wensink ****
“Sober, intiem, documentaire theater is het. En wat wordt gedocumenteerd is even schokkend als roerend, even persoonlijk als universeel. (…) Dit is een verhaal over oorlog, en oorlogsslachtoffers wereldwijd; een mooi, doeltreffend verhaal. Tegelijkertijd is het wáár, en dat maakt het extra aangrijpend. (…) Zijn voorstelling kent precies genoeg distantie, verdichting en poëzie.”

“Zoeken naar kapotgeschoten herinneringen.” Theaterkrant.nl / Robbert van Heuven ****
Rabih Mroué is als theatermaker altijd al geïnteresseerd in theater als live-representatie en als plek waar fictie en realiteit door elkaar lopen. Het verhaal van zijn broer past daar dan ook naadloos in. (…) Als Rabih het podium op komt om samen met zijn broer een liedje op gitaar te spelen wordt de voorstelling ineens direct en persoonlijk. Het vat in een slim en ontroerend beeld samen wat we al een uur lang hebben kunnen zien: Yasser heeft Rabih nodig om zijn verhaal te vertellen en Rabih Yasser om theater te kunnen maken.”

In de serie Ervaar daar hier is dit seizoen nog één voorstelling te zien: Drought and Rain van Ea Sola uit Vietnam. De internationale pers noemde deze dansvoorstelling al ‘huiveringwekkend mooi’. U bent gewaarschuwd.

Ervaar daar hier Theater
Het project Ervaar daar hier Theater presenteert vijf bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Tot en met april 2013 te zien in zeven theaters in Nederland. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds. Met een bijdrage van het VSB Fonds.

De voorstelling van Rabih Mroué is nog op enkele plaatsen te zien in Nederland. Ea Sola is op woensdag 24 april te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

 

Leave a Reply